Založ si blog

Základný výklad snov

Sníva sa každému z nás

Mnohí ľudia tvrdia, že sny vôbec nemajú. Každý človek má sny, len si si ich nepamätá. Dva-tri razy za noc máme niekoľko fáz, v ktorých sa nám sníva. Hoci to znie neuveriteľne, že si ráno ani na jeden sen nespomenieme, snívame viac ako tri hodiny, takmer sto minút. Sníva sa úplne každému, je však veľký rozdiel, ako si ľudia vybavujú svoje sny. Sníva sa dokonca aj zvieratám.

Majú zmysel

Profesor psychológie Anton Heretik tvrdí, že sny sa nám nesnívajú náhodou, že majú svoj význam. Vôbec to nie je náhodná zmes obrazov. Táto pravidelnosť dokazuje, že sny musia mať nejakú funkciu. Podobne ako rozbor krvi môže predstavovať cenné diagnostické vodidlo pre lekára, môžu sny napovedať psychoterapeutovi o duševných pochodoch človeka. Mnohí vedci a lekári sú dokonca presvedčení, že sny nás varujú a upozorňujú na choroby. Môžu byť zakódovanou výstrahou, ktorú k nám vysiela mozog.

 

Obrazy, ktoré sa opakujú

Možno aj vy máte sen, ktorý sa neustále opakuje. Chodíte po dome plnom izieb, letíte výťahom donekonečna. Ide o známy fenomén, že máme sny, ktoré sa nám celý život opakujú. Dokonca máme sny, ktoré sa nám opakujú od detstva v rôznych verziách do dospelosti. To sú práve tie dôležité sny, s ktorými sa často pracuje v psychoterapii. „V snoch, čo sa opakujú, je pravdepodobne nejaká správa, nejaké posolstvo, nejaký obsah, ktorý je pre nás dôležitý,“ hovorí profesor Heretik. Možno sa vám sníval sen, na ktorý by ste radšej ihneď zabudli. Aj ten môže byť dôležitý.

Môžu avizovať aj choroby

Podľa niektorých odborníkov môžu sny upozorňovať alebo varovať pred blížiacou sa chorobou. Ruský neurofyziológ profesor Kropotkin na základe analýzy svojich snov tvrdí, že o ľahších chorobách sa nám sníva niekoľko týždňov či len dní predtým, ako ochorieme. Informácie o vážnejších chorobách nám však vraj sny signalizujú podstatne skôr.

Napríklad sny, ktoré upozorňujú, že organizmu hrozia problémy so srdcom či cievami, sa objavujú už niekoľko mesiacov dopredu. Infarktu či mozgovej porážke často predchádzal sen o ťažkých predmetoch, ktoré padali postihnutému na prsia. To isté sa týka rakovinových nádorov. Pred vypuknutím nádorového ochorenia sa napríklad pacientom často vo sne zjavoval útočník, ktorý ich ohrozoval nožom alebo sekerou.

Kanadský lekár Colin Shapiro v renomovanom časopise British Medical Journal v prípade opakovania určitých snov dokonca odporúčal podrobiť sa potrebným vyšetreniam a podniknúť preventívne kroky.

Zápal kĺbov často signalizoval sen, v ktorom snívajúci chodil po horúcom piesku alebo žeravom uhlí. Pred zápalom pľúc, priedušiek, astmou či prejavom iných chorôb dýchacích ciest mali pacienti vo sne vízie, že ich niečo vťahuje pod vodu alebo že vchádzajú do jaskyne.

Počúvaj, čo sa mi dnes snívalo

Je dobré sadnúť si a porozmýšľať, čo to malo znamenať, alebo si o tom s niekým pohovoriť. Na to, aby človek pochopil, čo jeho sny znamenajú, často potrebuje s niekým spolupracovať. Psychoterapeut vám môže poskytnúť uhol pohľadu, o ktorom snívajúci ani netušil. „Práca so snami je v podstate aj práca človeka na sebe samom, na vlastnom sebaspoznávaní. V snoch je totiž veľké množstvo ‚materiálu‘, nie všetko môžeme pochopiť a spracovať.

Tiež platí, že nie všetky sny sú dôležité,“ hovorí profesor Heretik . Mnoho ľudí intuitívne a pravidelne pracuje so svojimi snami. Určite je dobré, ak máme šancu o tom s niekým hovoriť. Dostaneme tak od niekoho druhého iné nápady a iné pohľady na svoj sen. Nemusí to byť vždy práve psychológ či psychiater.

Prečo si na nič nespomenieme?

Spánok, v ktorom sa nám sníva, je podľa neurológov najnestabilnejším štádiom spánku. Preto sa z neho najspontánnejšie a najprirodzenejšie prebúdzame. Ak sa prebudíme zo sna, vieme si spomenúť, že sa nám práve niečo snívalo. Ale čo to bolo? Kým sa posadíte či prejdete do kúpeľne, väčšina snov sa akoby vygumuje z pamäti.

Teraz prejdime ku konkretnejším analýzam, tu je zopár najčastejších typov snov:

Lietanie
Symbolizuje vnútornú silu, sexuálnu energiu. Sny o lietaní sa obvykle snívajú mladým dynamickým ľuďom. Znamenajú duchovnú silu človeka a jej dynamiku.

Balenie batožiny
Ľuďom sa zdá, že majú hádam tisíc kufrov a tašiek, musia odcestovať, lenže sa nemôžu prebrať a nikam neodcestujú. Obvykle to znamená, že máme toľko starostí a náš život má toľko aspektov, že sme úplne zahltení svetom navôkol, a to blokuje náš duchovný rast.

Jedlo a pitie
Smäd obvykle znamená citové živorenie, frustráciu. Jedlo symbolizuje sexuálnu potrebu – jednu zo základných potrieb tela.

Útek
Obvykle naznačuje, že máme z niečoho strach. Je potom potrebné zistiť, či je strach v našom skutočnom živote oprávnený alebo nie, a podľa toho sa zariadiť. Niekedy je potom naozaj potrebné opustiť nejaké miesto a ľudí, aby nám bolo lepšie.

Sexuálne sny
Buď sa týkajú priamo sexu, alebo sú symbolom niečoho iného. Napríklad, ak niekto na nás tlačí v práci, môže sa nám snívať o znásilnení. Sexuálne sny sú predovšetkým o vzťahoch, o prelínaní energií. Niekedy sa nám sníva o ľuďoch, ktorí nás milujú. Vysielajú k nám veľa energie, ktorá sa môže odraziť v snoch.

Prechádzanie domu alebo bytu
Dom je naša vlastná osobnosť, alebo chrám duchovnej osobnosti, a my ho v sne objavujeme. Cestujeme teda samy sebou. Podzemie alebo pivnice sú potom cestou do podvedomia.

Nahota
Symbolizuje pocit obnaženia alebo bezmocnosti. Potom je potrebné nájsť emócie, ktoré by nás pred pomyselnou nahotou chránili. Môže to však znamenať pocit, že ste bez peňazí a podobne.

Stretnutie s blízkymi, ktorí zomreli
Väčšinou symbolizujú cestu našej duše hlboko do podvedomia, k niečomu, čo možno i v nás samotných zomrelo.

Mali by ste vedieť…

• Pamätajte si, že sny majú vždy súvislosť s tým, čo je teraz.
• Ako poznáte, že je sen dôležitý? Čím viac emócií ste v ňom prežívali, tým je to pre vás závažnejšie. A čím je sen mystickejší, rozprávkovejší, napríklad v ňom vystupujú zvieratá, rozprávkové bytosti, zvláštne symboly, tým je dôležitejší. Počítajte s tým, že sny tiež všetko zveličujú a násobia.

Typy hlasu

30.03.2016

1. Slabý a tichý hlas je hlasom človeka, ktorý veľa premýšľa. Býva zvyčajne skromný a o živote si nerobí veľké ilúzie. Všetko berie vážne a také, aké to v skutočnosti je. 2. Tenký až piskľavý hlas máva človek detsky naivný a nie celkom úprimný. Chce sa za každú cenu presadiť a v spoločnosti upútava na seba pozornosť. Na druhej strane je starostlivý a [...]

Analýza tváre – určujeme osobnosť

30.03.2016

Ustupujúce čelo Pod pojmom ustupujúce čelo si nepredstavujte vypadávanie vlasov. Čelo, ktoré sa zvažuje smerom k vlasovej línii, má napríklad Jessica Alba. Človek s takýmto čelom býva veľmi racionálne založený a len zriedkakedy koná impulzívne. Ak sa to týka aj vás, možno sedia aj ďalšie charakteristiky: neradi hovoríte o sebe a svojich pocitoch a z duše nenávidíte [...]

Polohy v spánku a osobnosť človeka

30.03.2016

V akej pozícii spíte najčastejšie? Možno si myslíte, že je to hlúpa otázka, ale pravdou je, že poloha v ktorej spíte má vplyv na vaše zdravie a vypovedá o tom, aký ste človek. POLOHA: „VOJAK“ – spíte na chrbte, s rukami pozdĺž tela Osobnosť: Ľudia, ktorí obľubujú túto polohu sú väčšinou kľudnej povahy a neradi robia z komára somára. Na druhú [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

dreaminggirl14

...čítanie v iných ľuďoch....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 119849x
Priemerná čítanosť článkov: 5707x

Autor blogu

Kategórie

Archív